Wielkanocny stół to świetna okazja ku temu, by zaskoczyć wszystkich domowników wyjątkowym nakryciem. Dlatego warto sięgnąć po zastawę, która swoją kolorystyką i wzornictwem, będzie wpisywać się w wiosenno-wielkanocne trendy. Szukasz inspiracji? Zapoznaj się z poniższym artykułem i dowiedz się, czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!
Wielkanocne nakrycie
Pierwszym elementem, który powinien znaleźć się na wielkanocnym stole, jest obrus. Powinien być elegancki, dopasowany do wymiarów stołu, schludny oraz dobrze wyprasowany. Wybierając obrus, warto zwrócić uwagę na to, by po rozłożeniu zwisał on z każdej strony stołu do ok. 15–20 cm. Warto również pomyśleć o wykorzystaniu elementów takich jak bieżnik. Sam obrus powinien natomiast oddawać ducha Wielkanocy. Oznacza to więc, że mile widziane są na nim wszelkie dekoracje w kształcie pisanek, zajączków, kurczaczków. Należy jednak pamiętać o tym, że co za dużo to niezdrowo. Dlatego też wzorzysta zastawa stołowa powinna iść w parze z prostym, białym obrusem. Natomiast klasyczna i pozbawiona ozdobników zastawa porcelanowa najlepiej będzie prezentować się na tle obrusa w kolorowe wzory.
Zastawa wielkanocna
To kolejny z elementów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto więc postawić na cały komplet naczyń, dzięki czemu cała zastawa stołowa będzie się prezentować znakomicie. Poszczególny zestawy mogą się od siebie różnić, np. ilością nakryć, aczkolwiek powinny one zawierać m.in.:
- Płaskie talerze – małe i duże;
- Głębokie talerze – lub ewentualnie bulionówki;
- Wazę do zupy;
- Salaterki;
- Półmiski.
Wiele z nich posiada również w komplecie elementy takie jak sosjerki, maselniczki oraz solniczki i pieprzniczki. Z czego natomiast powinien być wykonany taki zestaw? Wielkanoc to doskonała okazja ku temu, by zamiast zastawy używanej na co dzień sięgnąć po porcelanę. Chociaż takie komplety nie należą do najtańszych, zdecydowanie warto po nie sięgnąć. Dzięki temu wielkanocne śniadanie będzie smakować o niebo lepiej! Decydując się na jej zakup, warto sięgać po produkty naszych polskich marek. Szczególną popularnością cieszą się m.in. porcelana Ćmielów, porcelana Karolina i porcelana Chodzież, które zdobyły uznanie nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.
Szkło i sztućce
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć również szkła i sztućców, bez których ciężko wyobrazić sobie wspólne biesiadowanie. W trakcie śniadania powinny więc zagościć na nim szklanki do serwowania napojów na zimno oraz filiżanki na kawę lub herbatę. Do posiłków serwowanych po południu warto natomiast dostawić na stole lampki do wina – wielkością dopasowane do rodzaju serwowanego w trakcie posiłku trunku. Podobnie jest również ze sztućcami. O ile w trakcie wielkanocnego śniadania wystarczy podstawowy komplet, na który przypada nóż do masła, widelec i mała łyżeczka, o tyle w porze obiadowej na stole powinno się pojawić znacznie więcej sztućców – w zależności od ilości serwowanych dań. Poleca się również wybór nowoczesnych i eleganckich modeli, takich jak sztućce Amefa, czy sztućce Eternum.
Elementy nakrycia, których nie może zabraknąć na stole
Na końcu warto również wspomnieć o tych elementach wielkanocnego nakrycia, które często i zupełnie przypadkiem są pomijane. Jest tak, ponieważ niektóre z tych elementów są używane w domach znacznie rzadziej. Dotyczy to m.in. kieliszków na jajka, które stały się symbolem Wielkanocy. Z drugiej jednak strony w niewielu polskich domach używa się ich na co dzień – poza tym szczególnym świętem. Warto również zaopatrzyć się w talerze do jajek, na których można serwować np. jajka faszerowane. Kolejnym obowiązkowym elementem nakrycia stołu są: solniczka, pieprzniczka i cukiernica. Co ciekawsze, mają one również znaczenie symboliczne. Sól oznacza sedno życia i prawdy, pieprz symbolizuje niedolę Żydów w trakcie ich pobytu w Egipcie, a cukier – bogactwo i pomyślność. W trakcie wielkanocnego posiłku warto, by na stole pojawił się także i koszyk na chleb – niekoniecznie tylko przy śniadaniu. Pieczywo przykryte białą serwetką powinno znaleźć się na stole również w trakcie obiadu. W tej roli sprawdzą się zwłaszcza koszyczki wykonane z wikliny, które dodatkowo można udekorować bukszpanem. Ostatnimi z elementów są mlecznik (do serwowania mleka do kawy), serwetniki z serwetkami oraz dekoracje wielkanocne – np. w postaci wazonu z baziami, czy kolorowych pisanek, które udekorują stół.
Leave a Reply