Kuchnia jest w domu miejscem szczególnym. Miejscem, które w naturalny sposób przyciąga domowników. Miejscem w którym nie raz zaczynają się i kończą spotkania towarzyskie – szczególnie te improwizowane. Kuchnia to nie tylko miejsce w którym się po prostu przygotowuje posiłki, to często przestrzeń z której zarządza się całym domem, która w naturalny sposób służy do wymiany myśli, zachęca do zwierzeń. Dlatego powinna być ona nie tylko funkcjonalna, ale także wygodna i estetyczna – bo to w niej spędzamy wciąż wiele czasu. Czy istnieje kuchnia idealna?

Czy kuchnia nam jest jeszcze potrzebna?

Kiedy czytamy w pismach wnętrzarskich o kuchni, często spotykamy się z określeniem „serce domu” – jest to bardzo obrazowy zwrot, jednak na ile prawdziwy w dzisiejszych czasach? Jak wynika z badania „Rynek gastronomiczny 2017” przeprowadzonego przez GfK, w porównaniu do roku ubiegłego rynek gastronomiczny w Polsce wzrósł o ponad 10,5 proc., a niemal połowa Polaków deklaruje, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy przynajmniej raz odwiedziła restaurację. Coraz chętniej jadamy poza domem, a gastronomia jest coraz lepiej przygotowana na to, że Polacy poszukują miejsc w których mogą zjeść obiad zwany lunchem w rozsądnej cenie.

Czy to oznacza, że Polak wyszedł z kuchni i nie chce do niej wracać? Na pewno nie, mimo, że coraz chętniej korzystamy z restauracji czy lunchowni, to nadal deklarujemy, że przynajmniej pięć razy w tygodniu przygotowujemy posiłki we własnej kuchni.

W kuchni wyrażamy siebie

Życie codziennie nie sprzyja celebracji posiłków, co przekłada się także na to, że nie mamy czasu na ich czasochłonne przygotowywanie. Co innego w weekendy i dni wolne. Wtedy kuchnia staje się miejscem szczególnym. Miejscem, do którego może przenieść się życie i w którym wspólnie, z rodziną bądź przyjaciółmi przygotowujemy coś wyjątkowego, szczególnego, na co nie mamy czasu w tygodniu.

Dlatego kuchnia musi być bardzo funkcjonalna – umożliwiać nam szybkie i sprawne przygotowanie posiłku w dni powszednie i zachęcać do spędzania w niej czasu w dni wolne. Tym bardziej, że gotowanie staje się modne. Kupujemy coraz uważniej i rozważniej – coraz chętniej produkty ekologiczne, pochodzące od certyfikowanych dostawców. Także nasza kuchnia musi być przyjazna nam i środowisku.

Kuchnia otwarta – na gości, na świat, na dom

Jeszcze kilka lat temu kuchnia otwarta była czymś wyjątkowym i po prostu modnym. Dziś, często jest dość oczywistym rozwiązaniem, które ma wiele zalet. Warto pamiętać, że eksperci wskazują, że w kuchni spędzamy nawet do dwóch godzin dziennie – dlatego miejsce to powinno odpowiadać stylowi życia naszej rodziny, naszym upodobaniom, porom aktywności. Odpowiednio zaaranżowana kuchnia zachęca do spędzania w niej czasu i sprawia, że przygotowanie posiłku jest przyjemnością samą w sobie.

Zalety otwartej kuchni:

  • Wrażenie większej przestrzeni, szczególnie ważne w niewielkich mieszkaniach. Dzięki połączeniu kuchni z jadalnią czy salonem zyskujemy dodatkową przestrzeń dającą większe możliwości aranżacji.
  • Osoby pracujące w kuchni uczestniczą jednocześnie w życiu rodzinnym. Mogą nadzorować zabawę dzieci, rozmawiać z gośćmi. Otwarta kuchnia to atmosfera otwartości.
  • Oszczędność miejsca w kuchni. Dzięki otwartej przestrzeni, stół jadalny może stanowić kontynuację ciągu roboczego, zapewniając miejsce do wspólnych posiłków lub w razie potrzeby stanowić dodatkowy blat roboczy.
  • Otwarta kuchnia to także znakomite miejsce do niezobowiązujących spotkań sąsiedzkich czy pogawędek rodzinnych. Dzięki otwartej przestrzeni unikamy sztywnego podziału na „salon”
    i pozostałe pomieszczenia, dzięki czemu zyskujemy przyjazną wspólną przestrzeń.
  • Taka kuchnia jest także okazją do wspólnego gotowania – zachęca domowników, a nawet gości do wspólnych eksperymentów kulinarnych.

Kuchnia – ważne miejsce, ważny wydatek

Kuchnia jest jednym z najdroższych pomieszczeń w domu. Jej wyposażenie, bez sprzętu AGD, to koszt około kilkunastu tysięcy złotych (kuchnia o powierzchni 5 mkw). Sprzęt AGD potrafi ten wydatek zwiększyć o kolejne kilka tysięcy.

Urządzenie i wyposażenie kuchni to niebagatelny wydatek, który warto brać pod uwagę kalkulując cenę mieszkania. Koszt urządzenia konkretnych pomieszczeń może oznaczać, że do planowanego budżetu mieszkaniowego powinniśmy dodać kolejne kilkadziesiąt tysięcy. Dlatego warto poszukując mieszkania idealnego pytać dewelopera o promocje – zdarza się, że możemy liczyć na obniżkę ceny lokalu lub, choć nie jest to popularna praktyka, wyposażenie jakiegoś pomieszczenia w cenie. Obecnie w Nowej Papierni proponujemy takie rozwiązanie – w wybranych soft loftach w kwietniu, oferujemy zabudowę kuchenną z salonu BoConcept – wyjaśnia Ewa Skibińska, Dyrektor marketingu RED Development.

Na kuchni nie warto oszczędzać, bo urządzając ją, czynimy to zwykle z założeniem, że ma ona nam posłużyć wiele lat. Dziś, kiedy tylko fantazja i budżet wyznaczają nam granicę możliwości urządzenia naszych mieszkań, każda kuchnia, nawet ta najmniejsza, może stać się miejscem nie tylko wygodnym, ale i odzwierciedlającym nasz charakter. A czy istnieje kuchnia idealna? Tak. Jest nią każda z naszych domowych kuchni – bo jest po prostu nasza.